وزیر علوم تحقیقات و فناوری:

یکی از آزادترین دانشگاه ها در دنیا دانشگاه‌های ایران است؛ مشروط بر اینکه یه قوانین احترام گذاشته شود

مراسم بزرگداشت روز دانشجو  به دعوت بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف عصر روز شنبه ۱7 آذر ۱۴۰۲  با حضور دکتر محمد علی زلفی گل در سالن جابربن حیان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی شریف، در ابتدای این برنامه دکتر سید عباس موسوی سرپرست دانشگاه صنعتی شریف طی سخنانی با تبریک روز دانشجو گفت: 16 آذر روز ایستادگی نخبگان کشور در برابر استعمار و استبداد و نماد آرمان‌خواهی دانشجویان است.

وی افزود: امروز دانشگاه صنعتی شریف در مرحله حیاتی از دستاوردهای خود می‌باشد، این دانشگاه در حال حاضر و پس از 58 سال بعد از تاسیس خود، نه تنها جایگاهی ممتاز در سپهر آموزش عالی کشور دارد؛ بلکه با کسب رتبه اول در نظام های مختلف رتبه بندی مطرح دنیا و دارا بودن تعداد قابل توجهی از استادان خود به عنوان دانشمندان پراستناد، امروز در عرصه های بین المللی به جایگاهی مناسب رسیده است و بخش قابل توجهی از پیشبرد علم را در کشور به دوش می کشد تا جایی که بیشترین حجم قرار داد ارتباط با صنعت دانشگاه‌های کشور به دانشگاه صنعتی شریف اختصاص دارد و سالانه مقصد برترین های علمی کشور بوده و هست و مسولیت خود را در هدایت این ظرفیت عظیم نخبگانی به خوبی به انجام رسانده است.

دکتر موسوی افزود: شریف بهترین زیست بوم پرورش استعدادها و بهترین عرصه برای رشد نخبگان و بروز توانمندی آنهاست. البته دانشگاه تا رسیدن به جایگاه در تراز اسلامی، باید گام هایی بیشتری بردارد.

سرپرست دانشگاه صنعتی شریف گفت: دانشگاه شریف رسالت خود را حرکت در مسیر دو جریان علم آموزی و آرمانخواهی قرار داده و در راستای امیدآفرینی در جامعه بخبگانی تلاش می کند  تا با همراهی خانواده بزرگ شریف محیطی آرام، فعال و پویا  برای استادان، دانشجویان و پژوهشگران فراهم کند تا همچون گذشته پیشتاز و پیشگام در ارتقای علمی پایدار در کشور باشد.

دکتر موسوی تاکید کرد: لازمه تحقق این چشم انداز افزایش اعتبارات عمومی ، به روز رسانی امکانات و تجهیزات آزمایشگاهی، حمایت از پژوهش های نظری و بنیادین است.

در ادامه برنامه دکتر زلفی گل وزیر علوم تحقیقات و فناوری طی سخنانی به وضعیت آموزش عالی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: در بدو پیروزی انقلاب ۱۷۰ هزار دانشجو فقط در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد داشتیم‌ و عمدتا هم برای ادامه زندگی به خارج از کشور می‌رفتند.

وزیر علوم همچنین با بیان اینکه مستندات علمی ما تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی ۵۰۰ سند و اکنون ۷۸  هزار سند علمی است، اظهار کرد: هرم علمی و شخصیت علمی در دانشگاه ها و برج تولید علم در کشور شکل گرفته است و رتبه ۱۵ را در پایگاه نمایه سازی اسکوپوس داریم.

وزیر علوم در خصوص اهمیت مقاله نویسی اساتید نیز گفت: امروز باید در کنار پژوهش فناوری هم توسعه یابد؛ ولی در سال های گذشته نیاز به حفظ و تثبیت شخصیت علمی کشور داشتیم‌.

وی در ادامه تصریح کرد: دانشگاه دو هدف دارد؛ تولیدعلم و مرجعیت علمی ،   مصرف علم در قالب رفاه و آسایش جامعه و باید به هر دو هدف توجه کرد.

دکتر زلفی گل در تشریح اقدامات وزارت علوم در این مدت نیز خاطرنشان کرد: برای خلق ثروت از دانش سامانه نان را ثبت کردیم که در شورای عالی انقلاب فرهنگی این سامانه تصویب شد.

وزیر علوم بورس دانش، بورس صنعت و تفاهم نامه با بنیاد ملی نخبگان برای جذب نخبگان و استعدادهای درخشان، ایجاد دوره های پسادکتری فناوری و امریه فناوری را از مهم ترین برنامه های وزارت علوم برشمرد و گفت: سامانه جان (جریان اقتصادی نوین) هم سامانه وابسته به سامانه نان است که شرکت های دانش بنیان محصولات خود را در این سامانه عرضه می کنند و در بهبود فروش این شرکت ها کمک می کند.

دکتر زلفی گل گفت: به زودی 1380 دانشجو المپیادی در رشته های الویت دار بورس می‌شوند  و به کمک طرح استاد محور،به صورت مستقیم دانشجو پذیرش خواهیم کرد.

وزیر علوم با بیان اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی سیاست های کلی و کلان آیین نامه ارتقای استادان را بررسی کرده و به زودی تصویب می کند، افزود: در این سیاست های کلی به موضوعات مختلفی مانند فعالیت های فرهنگی، آموزشی، فناورانه و پژوهشی همزمان توجه شده است.

وی در خصوص اقدامات وزارت علوم برای حمایت از دانشگاه شریف نیز گفت: میانگین پژوهانه اعضای هیات علمی تا ۷ برابر افزایش یافته و در سال گذشته طی چند مرحله حمایت ویژه ای شده است‌.

وزیر علوم در خصوص قراردادهای ارتباط با صنعت در دانشگاه صنعتی شریف نیز گفت: تا امروز ۷۲۹ قرارداد ارتباط با صنعت به ارزش ۸۱۴ میلیارد تومان در این دانشگاه وجود دارد.

وی افزود: یکی از آزادترین دانشگاه ها در دنیا دانشگاه‌های جمهوری اسلامی است؛ مشروط بر اینکه یه قوانین و مقررات احترام گذاشته شود. ظرفیت جمهوری اسلامی بسیار بالاست، اما قوانین را باید رعایت کرد.

زلفی گل در پاسخ به سوالی در مورد تامین هزینه های دانشجوهای دکتری افزود: به دلیل کمبود منابع تاکنون به دانشجوهای دکتری حقوق داده نشده است، در حالیکه در بسیاری کشورها به دانشجویان دکتری حق الزحمه اختصاص می دهند.

وی افزود: مدیران باید با سیستم هم سو باشند و همیشه تغییر مدیریت‌در سیستم برای پیشرو بودن سازمان رو به جلوست؛مثل مشعل المپیک که به نفر بعدی می‌دهند، این توهین یا تخریب نیست. شاید یک روزی هم دولت تشخیص بدهد که فردی به جای من بیاید تا هماهنگ‌تر باش، ایرادی ندارد.

وزیر علوم در خصوص هزینه آزادسازی مدارک تحصیلی گفت: نظرهای مختلفی در این زمینه وجود دارد، عده ای معتقدند اگر کسی با بیت‌المال تحصیل کرد و بخواهد از کشور خارج شود، باید هزینه تحصیلات خود را بدهد و عده‌ای هم‌ مخالف افزایش هزینه آزادسازی مدارک هستند.

گفتنی است این برنامه که با همراهی دکترپیمان صالحی، معاون پژوهش ، دکترسجاد محمدعلی نژاد معاون فناوری، دکترعبدالحسین کلانتری معاون فرهنگی‌اجتماعی و دکتر قاسم عموعابدینی، معاون آموزشی این وزارتخانه و همچنین دکتر علی شمسی پور سخنگو و رییس حوزه وزارتی وزارت علوم تحقیقات و فناوری همراه بود با استقبال خوبی از طیف های مختلف دانشجویی برگزار شد و موضوعاتی همچون: جلوگیری از مهاجرت نخبگان به عنوان مرگ تدریجی کشور، بیگانگی دانشجویان با موضوع صنعت،کمبود فضاهای آزمایشگاهی، بکارگیری نیروی انسانی جوان در مسایل کشور، چگونگی افزایش نرخ آزادسازی مدرک تحصیلی و... از موضوعات و مطالبات امروز دانشجویان با وزیر علوم بود.