Note جایگاه موسسات جذب دانشجویان بین‌المللی در کشورهای پیشرو در صنعت بین‌المللی‌سازی آموزش عالی

Note جایگاه موسسات جذب دانشجویان بین‌المللی در کشورهای پیشرو در صنعت بین‌المللی‌سازی آموزش عالی

ناهید صادقی

یادداشت ها
دفتر صنعت و توسعه پایدار


حوزه تخصصی : صنعت و توسعه پایدار
ناشر : روزنامه فرهیختگان
سال نشر : 12اسفند 1400

چکیده

روزنامه فرهیختگان-جایگاه موسسات جذب دانشجویان بین‌المللی در کشورهای پیشرو در صنعت بین‌المللی‌سازی آموزش عالی

ناهید صادقی، پژوهشگر: یادداشت زیر خوانشی از بخش‌های کتاب موسسات جذب دانشجویان بین‌المللی نوشته حمزه حاجی‌عباسی است که به بررسی نهادها و موسسات جهانی جذب دانشجویان بین‌المللی و اصول زیربنایی فعالیت آنها در کشورهای پیشرو می‌پردازد.

افزایش تقاضای جهانی برای آموزش بین‌المللی باعث افزایش تعداد دانشجویان بین‌المللی در سال‌های اخیر شده و به ‌تبع آن، تعداد نهادهای آموزشی و مشاورانی که به دانشجویان در این زمینه خدمات ارائه می‌دهند، بیشتر شده است. نهادهای جذب دانشجو یکی از بازیگران اصلی این حوزه به شمار می‌روند که به شیوه‌های مختلف مشغول فعالیت هستند. کشورهای پیشرو در جذب دانشجویان بین‌المللی در دنیا، در قالب موسسات دولتی، عمومی و خصوصی دارای موسسات جذب دانشجوی بین‌الملل هستند که هر یک از این موسسات، دارای قوانین و دستورالعمل‌های خاص در زمینه‌های مهاجرتی و حمایت‌های مالی برای دانشجویان بین‌المللی هستند. به‌طور مثال در کشور انگلستان به‌عنوان یکی از کشورهای موفق در زمینه جذب دانشجویان بین‌المللی نهادهای دولتی و عمومی قابل‌توجهی در راستای بین‌المللی‌شدن آموزش عالی ایجاد شده و به تعاملات بین‌المللی بین کشور انگلستان و صدها کشور دیگر می‌پردازد، ازجمله این نهادها می‌توان به شورای فرهنگی بریتانیا اشاره کرد.

 نقش موثر موسسات جذب در افزایش تعداد دانشجویان بین‌المللی

تعداد دانشجویان بین‌المللی کشور انگلستان روزبه‌روز درحال افزایش است، به‌طوری که طبق آمار 2021-2020 آژانس آمار آموزش عالی (The Higher Education Statistics Agency)، هم‌اکنون 605130 دانشجوی بین‌المللی درحال تحصیل در انگلستان هستند. این تعداد نسبت به آمار سال قبل افزایش ‌یافته است که درمجموع 556625 دانشجوی بین‌المللی را شامل می‌شد. همچنین بررسی آمارهای مربوط به دانشجویان بین‌المللی و درآمدهای حاصل از آن در این کشور نشان می‌دهد موسسات و کارگزاران جذب دانشجویان بین‌المللی توانسته‌اند نقش بسزایی در این حوزه ایفا کنند.  به گزارش انجمن تعامل بین‌الملل دانشگاه‌های انگلستان، در سال 2018 بیش از نیمی از دانشجویان بین‌المللی در انگلستان از طریق موسسات جذب وارد دانشگاه‌های این کشور شدند. این موسسات باعث افزایش درآمد کشور انگلستان شدند؛ چراکه درآمد این کشور به‌واسطه‌ جذب دانشجویان بین‌المللی به بیش از 23 میلیارد پوند رسیده بود و طبعا نیمی از این مقدار هم به‌خاطر فعالیت کارگزاران جذب در کشور به‌دست ‌آمده است.  موسسات جذب در انگلستان برای هدایت متقاضیان در طول فرآیند پذیرش، خدماتی همچون تدوین درخواست پذیرش برای دانشجو، کمک به دانشگاه برای تبلیغات و کمک به دولت برای کاهش بار کاری اداره مهاجرت را ارائه می‌دهند. با توجه به اینکه انگلستان در برنامه خود تا سال 2030 هرساله جذب 600هزار دانشجوی بین‌المللی را در نظر دارد توجه به موسسات جذب برای رسیدن به این هدف ضروری است.
متن کامل یادداشت را در اینجا میتوانید بخوانید.