بحران انرژی؛ علل و راهکار

بحران انرژی؛ علل و راهکار

بحران انرژی؛ علل و راهکار

 

 

 

علی مروی


یادداشت , دیدگاه تخصصی
اندیشکده کسب و کار

مقدمه

بعضی از دوستان اندازۀ دولت در ایران را نسبت هزینه‌های دولت به تولید ناخالص داخلی(GDP) می‌گیرند و با کشورهای مختلف مقایسه می‌کنند و نتیجه می‌گیرند اندازۀ دولت در ایران کوچک است.

این نتیجه با شهود شخصی آدم‌ها سازگار نیست و برای خیلی از مردم این سوال مطرح می‌شود که آیا اندازۀ دولت در ایران بزرگ نیست؟

واقعیت این است اعدادی که برای هزینۀ دولت در ایران گفته می‌شود اعداد صحیحی نیستند و همۀ هزینه‌های دولت را در بودجه نمی‌آورند...

لینک ویدئو در اینستاگرام

لینک ویدئو در اینستاگرام

عقیدتی، به کنشگری می‌پردازند.

با توجه به توصیفی که از دو مفهوم «جامعه مدنی» و «حلقه‌­های میانی» مطرح شد، قرابت ویژه‌­ای میان این دو مفهوم به چشم می­‌آید. در ادامه به تبیین نسبت این دو با اشاره به شباهت‌­ها و تفاوت­‌هایشان پرداخته می‌شود.

بررسی شباهت­‌ها
در رابطه با شباهت‌­های این دو مفهوم می‌­توان به موارد زیر اشاره کرد:
- میانجی دولت-ملت هستند: مطابق تعریف مدرن از جامعه مدنی، هر دوی این مفاهیم در ساختار حکمرانی در لایه‌­ای میان دولت و ملت و به مثابه میانجی این دو لایه قرار می­‌گیرند.
- شامل انواع متفاوتی از نهادها می‌­شوند: جامعه مدنی انواع نهادها و تشکل‌­های خصوصی و غیرخصوصی را در بر می­‌گیرد. در خصوص حلقه­‌های میانی نیز این ویژگی مشهود است و انواع متفاوتی از نهادها و تشکیلات خصوصی و غیر خصوصی را می‌­توان ذیل آن دانست.

  • مأموریت­‌های متنوعی دارند: جامعه مدنی مأموریت­‌های مختلفی از پرداختن به مسائل خانواده تا مسائل حوزه­‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی را به سرانجام می‌رساند. حلقه­‌های میانی نیز دارای مأموریت­‌های گسترده و متنوعی هستند. چنان‌که رهبر انقلاب در سخنرانی یادشده به مواردی از حلقه­‌های میانی موجود اشاره نموده‌­اند، مأموریت این حلقه‌­ها از حوزه­ فرهنگ تا مسائل بین‌­المللی و حتی عرصه علم و مسئله امنیت را در بر می­‌گیرد.
  • هر دو آرمان­جویانه هستند: جامعه مدنی یک مطلوب آرمانی در جوامع دموکراتیک لحاظ شده است. حلقه‌­های میانی نیز به آرمان مردم­سالاری در جمهوری اسلامی گره خورده است. بنابراین هر دوی این مفاهیم یک مطلوبیت آرمانی برای ساختار سیاسی و حکمرانی ایدئولوژیک خود دارند و در صدد پررنگ نمودن بیش از پیش نقش و قدرت سیاسی مردم هستند. افزون بر این، فعالان ذیل هر دوی این مفاهیم در نتیجه­ آرمان­خواهی و پایبندی به آرمان­‌های نظام سیاسی جامعه­ خود تشکیل شده و به فعالیت می‌پردازند.
  • هر دو خودجوش شکل می­‌گیرند: این ویژگی مشترک و جالب توجه، ناشی از ریشه­‌های آرمان‌جویانه‌ی ­ این دو پدیدار اجتماعی است. در واقع هم جامعه مدنی و هم حلقه­‌های میانی با بروز و پیگیری دغدغه‌­های آرمان­جویانه­ جمعی از افراد شکل می­‌گیرد.
  • هر دو موجب کوچک­تر شدن دولت می‌­شوند: جامعه مدنی و حلقه­‌های میانی، هر دو  بر دولت تأثیرگذارند. این دو با پذیرفتن بخش مهمی از مأموریت­‌ها و مسئولیت­‌ها، از حجم وظایف دولت می‌کاهند و با تقویت سازوکار نظارت عمومی بر دولت، موجب کنترل­‌پذیر شدن بیش از پیش دولت­‌ها توسط مردم می­‌شوند.

بررسی تفاوت­‌ها
علی‌رغم شباهت­‌های یادشده، جامعه مدنی با حلقه‌­های میانی تفاوت­‌هایی جدی دارد. این تفاوت‌ها شامل موارد زیر است:

  • تفاوت در آرمان­‌ها: شاید بتوان این مورد را اساسی‌­ترین تفاوت میان جامعه مدنی و حلقه­‌های میانی دانست. جامعه مدنی مفهومی برآمده از اندیشه­ مدرنیته و با انگیزه­ پیشبرد توسعه­ تمدن مدرن است. در حالی‌که حلقه‌­های میانی مفهومی برآمده از دغدغه­‌های گفتمان انقلاب اسلامی و پیشران جامعه به سمت تمدن نوین اسلامی است. پر واضح است که آرمان­‌ها و مبانی گفتمان انقلاب اسلامی در تعارضی جدی با آرمان­‌ها و مبانی گفتمان مدرنیته است.
  • پویایی نسبی ساختار حلقه­‌های میانی: هر چند جامعه مدنی انواع متفاوتی از نهادها و تشکیلات را شامل می‌­شود، اما در مقایسه­ بین این دو می‌­توان چنین برداشت کرد که حلقه­‌های میانی تنوع، پویایی، انعطاف و چابکی ساختاری بیشتری نسبت به جامعه مدنی دارند؛ از آن روی که اولا می‌تواند کوچک­ترین هسته­‌های مردمی روستایی تا بزرگ‌ترین تشکیلات خودجوش و آرمان‌جویانه‌ شهری را شامل شود، ثانیا نه تنها نیاز مبرمی به ثبت و ساماندهی رسمی توسط نهادهای دولتی و حکومتی ندارد، بلکه صرف نقش‌­آفرینی یک مجموعه در حل مسائل و در چارچوب قوانین رسمی، برای اطلاق عنوان حلقه­‌های میانی به این مجموعه کفایت می‌­کند.

جمع­‌بندی
مطابق آن‌چه گفته شد، جامعه مدنی و حلقه­‌های میانی به عنوان یک لایه میانجی در ساختار حکمرانی امروزین تعریف شده‌­اند. هر چند اشتراکات مهمی میان این دو مفهوم مشهود است، لکن تفاوت‌­هایی نیز میان این دو به چشم می­‌آید که شاید بتوان مهم­‌ترین آن‌ها را «تفاوت در آرمان­‌ها» و به تعبیری دیگر تفاوت در بافتار و عرصه نقش­‌آفرینی­ میان این دو  دانست. اهمیت این تفاوت تا حدی است که می‌توان آن را مانعی جدی بر سر راه یکسان شمردن جامعه مدنی با حلقه­‌های میانی محسوب کرد.  

[1] Civil Society

[2] .مشکات، عبدالرسول و همکاران (1386). فرهنگ واژه‌­ها. تهران: انتشارات سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی (سمت).

[3]. برای اطلاع بیشتر در این باره، رک: https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=42633

 

ازگشتی در حوزه‌های فنی و مهندسی مشغول به تحصیل و کار هستند و فارغ‌التحصیلان علوم انسانی، علوم پایه و علوم پزشکی سهم کمتری دارند۶. این در حالی است که همان طور که گفته شد در رویکردهای بین‌رشته‌ای و مسئله‌محور این حوزه‌های دانش از اهمیت بالایی برخوردار هستند. با توجه به رشد و اهمیت یافتن نگاه بین‌رشته‌ای، خصوصا در تحصیلات تکمیلی و در سطح بین‌المللیْ پتانسیل بهره‌مندی از ظرفیت نوآورانه متخصصان بازگشتی برای تاسیس رشته‌های جدید و وارد کردن بینش جدید به دپارتمان‌های موجود در مراکز آموزشی و پژوهشی وجود دارد. همچنین سیاست‌گذاری فعالانه برای تشویق رویکردهای بین‌رشته‌ای خصوصا در رشته‌هایی نظیر علوم پایه و علوم اجتماعی می‌تواند فرهنگ آموزش عالی کشور را تحت تاثیر قرار داده و باعث شود افراد در تعیین مسیر تحصیل خود به نیازهای جامعه توجه کنند و ملاک انتخاب رشته خود را صرفا پرستیژ اجتماعی رشته قرار ندهند. این امر همچنین از این جهت اهمیت دارد که یکی از چالش‌های متخصصان متقاضی بازگشت عدم تناسب رشته تحصیلیشان با نیازهای جامعه است۷.

در انتها می‌توان گفت توجه نهادهای علمی کشور به رویکرد بین‌رشته‌ای و مسئله‌محور می‌تواند جانی‌تازه به فضای علمی کشور بدمد و در حرکت به سمت توسعة پایدار و دانش‌بنیان موثر باشد. به منظور نیل به این هدف توجه به پتانسیل‌های متخصصان بازگشتی و نیز بازبهره‌مندی از تخصص ایرانیان خارج از کشور از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

 

 ۱. معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری ریاست جمهوری

۲. قاسمی،‌علی اصغر و امامی میبدی، راضیه(۱۳۹۴) نقش و جایگاه مطالعات میان رشته‌ای در رشد و توسعه علوم انسانی در کشور، فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی

3 .Energy transition                  

  Foulds, C., & Robison, R. (2018). Advancing energy policy: Lessons on the integration of social sciences and humanities (p. 193). Springer Nature.  4

۵. سعیدی، سعیده (۱۴۰۰) تحلیل جنسیتی چالش‌های متخصصان بازگشته به ایران، گزارش موسسه مطالعات اجتماعی-فرهنگی وزارت علوم در همکاری با رصدخانه مهاجرت ایران

۶. سالنامه مهاجرتی ایران ۱۴۰۰

۷. سعیدی، سعیده (۱۴۰۰) تحلیل جنسیتی چالش‌های متخصصان بازگشته به ایران، گزارش موسسه مطالعات اجتماعی-فرهنگی وزارت علوم در همکاری با رصدخانه مهاجرت ایران

بازنشر از: https://imobs.ir/publication/show/800