چالش‌هاي محيط زيستي/ راهكارهاي فناورانه محور براي چالش‌هاي محيط زيستي

چالش‌هاي محيط زيستي/ راهكارهاي فناورانه محور براي چالش‌هاي محيط زيستي

چالش‌هاي محيط زيستي/ راهكارهاي فناورانه محور براي چالش‌هاي محيط زيستي


یادداشت
اندیشکده صنعت و توسعه پایدار
حوزه تخصصی : صنعت و توسعه پایدار

درباره


امروزه چالش‌­هاي محيط­زيستي برای کشور به یک پارادایم تبدیل‌ شده است. بررسی آمار و ارقام رسمی و جدید کشور حاکی از آن است که در دهه اخير، تقریباً در تمام کشور بحران­‌هاي محيط­زيستي تشديد شده است؛ و كشورمان در سال­‌هاي اخير با چندین مسئله نوظهور و مشكل محیط زیستی در حال تشدید مواجه شده است. كمبود منابع آب، خشک‌سالی‌های طولانی، طوفان‌های گردوغبار، كاهش تنوع زیستی، زباله‌های الكترونیكی و پلاستیك‌ها، آلودگي­ هوا و آلودگي خاك كه همه اين مسائل نیازمند اقدامات جمعی و راه‌حل‌های نوآورانه است.

راهكارهاي مقابله با چالش­‌هاي محيط زيست
برای مقابله با چالش­‌هاي محيط­زيستي در کشور، راهكارهای متفاوت و در سطوح و ابعاد متفاوت را می‌­توان ارائه داد. اين راهكارها در سطوح دستگاهی و مقياس­‌های مكانی و زمانی مختلف توسط دستگاه‌های اجرایی و مراکز پژوهشی و تحقيقاتی مختلف در کشور قابل پياده­‌سازي و اجرا مي­‌باشد. برخي از چالش­‌هاي محيط­زيست به سياست­گذاري­‌هاي محيط زيستي مرتبط است؛ سیاست‌گذاری مطلوب در عرصه محیط‌زیست کشور بایستی بومی، قابل ارزشیابی، هدایت مداوم و … باشد. راهکار اساسی در این‌ ارتباط، اتخاذ رویکرد «حکمرانی متناسب با محیط‌زیست» در کنار «حکمرانی محیط‌زیست» است.

 برخي از چالش‌­ها و بحران­‌هاي محيط زيستي نيز با راهكارهاي فناورانه قابل‌ رفع مي­‌باشند. تكنولوژي طی سال‌های اخیر، ابعاد مختلف زندگی انسان را متأثر نموده است. فناوری­‌ها دارای آثار گسترده‌­ای بر اقتصاد، تولید و محیط‌زیست مي­‌باشند. تأثیرات تکنولوژی بر محیط‌زیست می‌­تواند دارای ابعاد مختلفی باشد، درواقع به‌­کارگیری تکنولوژی موجب کاهش مصرف انرژی، کاهش انتشار و تولید زائدات، كاهش آلودگي­‌ها، پايش و رصد بهينه مناطق محيط­زيستي شود.

راهكارهاي فناورانه
به طور كلي در حوز­ه­­ محيط­زيست چالش ضعف در سامانه­‌های منسجم تولید، جمع‌آوری و انتشار آمار و اطلاعات آب، خاك و  هوا  جزو مهم‌ترين چالش­‌هايي است كه راهكار فناورانه دارد و با راه­ حل­‌هاي فناورانه مي­‌توان اين ضعف را پوشش داد از جمله راهكارهاي فناورانه براي اين چالش مي­‌توان به  فناوری­‌های سنجش‌ ازدور در پایش، سنجش و رصد منابع و مناطق ، حسگر­های مبتنی بر اینترنت اشیاء در جمع‌آوری اطلاعات و مصرف؛ توسعه فناوري ربات‌های خودگردان (مبتنی بر هوش مصنوعی) برای جمع‌آوری طولانی‌مدت اطلاعات کامل و  همچنين فناوری بلاک‌چین در حفاظت از بانك‌های داده و اطلاعات نام برد.

نينا شاددلي؛ پژوهشگر ارشد پژوهشكده سياستگذاري دانشگاه صنعتي شريف