فیزیک ذرات تجربی

Responsive Image

فیزیک ذرات بنیادی تجربی شاخه‌ای از فیزیک است که به مطالعه‌ی ذرات تشکیل دهنده‌ی جهان و نیروهای حاکم بر آن‌ها می‌پردازد. پژوهش‌گران در این شاخه با طراحی و ساخت شتاب‌دهنده‌ها و آشکارسازها به مطالعه‌ی رفتار ذرات می‌پردازند.
برخورددهنده‌های ذرات یکی از ابزارهای مهم در این شاخه از فیزیک اند که در آن ذرات تا سرعت‌هایی نزدیک سرعت نور شتاب داده می‌شوند و از دو جهت به هم برخورد داده می‌شوند. مطالعه‌ی ذرات حاصل از برخورد می‌تواند تصویری دقیق‌تر از فیزیک ذرات به دست دهد. بزرگ‌ترین برخورددهنده‌ی ساخته شده تا به امروز برخورد دهنده‌ی بزرگ هادرونی (Large Hadron Collider (LHC)) است که در آن دو پرتو پروتونی با انرژی مرکز جرم ۱۴ ترا الکترون-ولت با هم برخورد داده می‌شوند. ذرات ایجاد شده در این برخورد به کمک آشکارسازهای متعدد ساخته شده مطالعه می‌شوند. یکی از این آشکارسازها سیم‌لوله‌ی فشرده‌ی میئونی (Compact Muon Solenoid (CMS)) است که پژوهش‌گران ایرانی نیز در ساخت و راه‌اندازی و تحلیل داده‌های آن سهیم اند.
ابزارهای فراوان دیگری نیز در فیزیک ذرات بنیادی تجربی برای مطالعه‌ی ذرات تشکیل دهنده‌ی جهان مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای نمونه یکی از این ذرات که از اهمیت بالایی در شاخه‌های مختلف فیزیک ذرات برخوردار است، ذره‌ی نوترینو است. این ذره به دلیل ویژگی‌های خاص خود می‌تواند کلید پاسخ به پرسش‌های گوناگون فیزیک باشد. یکی از این ویژگی‌ها جرم بسیار ناچیز این ذره است که می‌تواند دریچه‌ای به فیزیک ورای مدل استاندارد ذرات بنیادی بگشاید.
Responsive Image

بازدید پژوهشگران ایرانی از آزمایشگاه سرن

فعالین در این حوزه


Responsive Image

        مریم زینلی         پسادکتری

Responsive Image

علی اشتری اصفهانی  پسادکتری

سرن بزرگترین آزمایشگاه فیزیک ذرات است که هدف آن ساخت بزرگترین شتابدهنده‌ها و آشکارسازهای جهان است تا بتواند بطور بنیادی ساختارهای عالم را کاوش کند.
​​​​​​​سال تاسیس 1954 میلادی
توضیحات
توضیحات
  • مشارکت 38 کشور مختلف

  • مشارکت 155 موسسه‌ی تحقیقاتی

  • همکاری بیش از 3000 فیزیکدان

  • ​​​​​​​بازدید بیش از 700 محقق دکتری و پسادکتری

  • آغاز همکاری: سال 2001 میلادی
  • مشارکت در ساخت قسمتی از CMS
  • ​​​​​​​تربیت نیروی توانمند در زمینه فیزیک ذرات تجربی

 معرفی مختصر از پروژه‌های در دست انجام

پروژه ارتباط با سرن (CERN ) که در مرکز پژوهشی فیزیک انرژی‌های بالا مستقر در دانشگاه صنعتی شریف دنبال می‌شود، در دو حوزه تعریف شده است. به طور کلی خوبست بدانیم که در گروه همکاری آزمایش CMS، که یکی از دو آزمایش چندمنظوره فعال در مرکز تحقیقات سرن می‌باشد، شرح وظایف هر عضو شامل دو بخش مجزاست. بخش اول صرفا ارائه خدمات به آزمایش در جمع‌آوری و پاک‌سازی داده‌های اولیه از هرگونه نویز و سیگنال‌های اشتباهی می‌باشد. هم‌چنین حفاظت و نگهداری و اطمینان از کیفیت داده‌های ناشی از برخورد برای استفاده عموم اعضاء از دیگر عناوین تعریف‌شده برای خدمت‌رسانی به گروه همکاری CMS می‌باشد. این نوع وظایف تحت نام مسئولیت‌های فیزیک آزمایشگاهی (EPR) قرار می‌گیرد. بخش دوم، شامل انجام آنالیز فیزیکی‌ست. هر فرد با توجه به علائق و توانمندی‌های خود با مشارکت در یکی (یا چند تا) از گروه‌های متعدد آنالیز فیزیک فعال در آزمایش، به انجام تحقیقات فیزیک و پیشبرد کار پژوهشی روی یک مسئله خاص می‌پردازد. عموما آنالیزهای فیزیکی از طرح اولیه پیشنهاد پروژه تا مرحله چاپ مقاله در مجلات معتبر دنبال می‌شود. 
در ادامه به مرور کلی پروژه‌های همکاری در دست انجام می‌پردازیم.
​​​​​​​

 اندازه‌گیری یک پارامتر از ماشین برخورددهنده بزرگ هادرونی (LHC) به نام درخشندگی (Luminosity)

در تولید داده‌های فیزیکی، علاوه بر انرژی برخورد اولیه، پارامتر دیگری به نام درخشندگی وجود دارد که در خلق رویدادهای نادر نقش بسزایی دارد. هر چه درخشندگی که ماشین شتاب‌دهنده ذرات ارائه می‌دهد بزرگ‌تر باشد، آمار تولید یک برهم‌کنش خاص افزایش می‌یابد. به طور معادل افزایش درخشندگی ماشین به معنای افزایش احتمال تولید رویدادهای نادر فیزیکی می‌باشد. بنابراین اندازه‌گیری دقیق این پارامتر از اهمیت فراوانی برخورداد است.
عنوان پروژه‌ای که در راستای انجام مسئولیت‌های خدماتی دنبال می‌شود و این مرکز پژوهشی مستقیماً در پیش‌برد آن نقش‌آفرینی می‌کند، عبارتست از: «اندازه‌گیری مقدار درخشندگی با استفاده از داده‌های برخورد سرب-سرب در فاز ۲ برخورد ماشین شتاب‌دهنده». عموما روش‌های متعددی برای تعیین مقدار درخشندگی وجود دارد. اندازه‌گیری آنلاین، شامل تخمین اولیه از درخشندگی آنی و لحظه‌ای‌ست. آشکارسازهایی که مسئول این نوع اندازه‌گیری هستند، لازم است از سیستم خوانش سریع اطلاعات برخوردار باشند چرا که آن به آن باید اطلاعات جدیدی خوانده و نگهداری شود. در روش آفلاین، درخشندگی در پایان سال محاسبه می‌شود، زمانی که همه اطلاعات ناشی از انواع متعدد آشکارسازها در دسترس است. این روش محاسبه نسبت به روش آنلاین روش دقیق‌تری‌ست چرا که نسبت به منابع مختلف زمینه و نویز تصحیح شده است و قابل استفاده برای همه آنالیزها خواهد بود. اندازه‌گیری درخشندگی در روش دوم، مبتنی بر انجام اسکن‌های خاصی به نام وٓن-د‌ِر-میر است که طی آن، نرخ‌های ثبت‌شده توسط دستگاه‌های مخصوص اندازه‌گیری درخشندگی، بر حسب فاصله دو بیم اولیه با یک توزیع گوسی فیت می‌شود که در نهایت منجر به خوانش پارامتر مهم سطح‌مقطع‌مشاهده‌پذیر (𝜎-visible) شده که در اندازه‌گیری درخشندگی نقش کلیدی بازی می‌کند. این پروژه مراحل آخر داوری را طی می‌کند و به زودی در مجلات معتبر فیزیکی به چاپ می‌رسد.
​​​​​​​
​​​​​​​

 اندازه‌گیری جرم کوارک تاپ با استفاده از مشاهده‌پذیرهای لپتونی در آزمایش CMS بر مبنای داده‌های برخورد پروتون‌پروتون در انرژی مرکز جرم ١٣ تراالکترون‌ولت در شتاب‌دهنده LHC

مدل استاندارد ذرات بنیادی، کامل ترین نظریه توصیف طبیعت است که اغلب پیش‌بینی‌هایش در آزمایش‌های مختلف دنیا به تایید تجربی نیز رسیده است. محتوای ذره‌ای این مدل شامل لپتون‌ها (مثل الکترون ها) و کوارک‌ها (مثل پروتون‌ها که حالت مقید کوارک ها هستند) می‌باشد. در میان این دسته از ذرات، کوارک تاپ سنگین‌ترین ذره مدل استاندارد ذرات بنیادی است که ویژگی‌های منحصر به فردی دارد. جرم زیاد این ذره، باعث می‌شود که قبل از هادرونیزه شدن واپاشی‌ کند. در برخورددهنده های هادرونی، کوارک تاپ به دو صورت خلق می‌شود؛ یا به صورت جفت ،tt، و یا به صورت منفرد و مجزا. کوارک تاپ به محض تولید به یک بوزون W و یک کوارک نوع b واپاشی می‌کند. بنابراین شاخه‌های واپاشی رویدادهای شامل زوج کوارک تاپ، وابستگی  ٪١٠٠ به نحوه واپاشی بوزون W خواهد داشت. به عنوان مثال، شاخه نیمه‌لپتونی رویدادهای̄tt که در آن یک بوزون W به یک جفت کوارک سبک و دیگر بوزون W به صورت لپتونی واپاشی می‌کند؛ و به عنوان شاخه طلایی واپاشی زوج کوارک تاپ نیز مشهور است؛ در این پروژه مورد استفاده و بهره‌برداری قرار می‌گیرد. نمودار فاینمن شاخه واپاشی نیمه‌لپتونی زوج کوارک تاپ در شکل زیر نمایش داده شده است.
​​​​​​​
جرم کوارک تاپ، با استفاده از بازسازی محصولات واپاشی و پیداکردن ناوردای جرم چهاربردار تکانه قابل اندازه‌گیری است؛ اگرچه کاستی‌های خودش را دارد. به عنوان مثال، در شاخه واپاشی لپتونی بوزون W ، نوترینویی تولید می‌شود که از آشکارساز فرار می‌کند و لذا اطلاعات گم‌شده‌ای را به آنالیز تحمیل می‌کند. همچنین بخشی هادرونی واپاشی، شامل حداقل ۳ کوارک است که در آشکارساز به صورت جت‌ بازسازی می‌شود. عدم‌قطعیت اندازه‌گیری روی جت‌ها در مقایسه با بازسازی لپتون‌ها زیادتر است که در نتیجه منجر به اندازه‌گیری‌هایی با خطای بالا می‌شود.
در پروژه‌ای که در مرکز پژوهشی فیزیک در دست بررسی‌ست، به اندازه‌گیری جرم کوارک تاپ در شاخه نیمه‌لپتونی زوج کوارک تاپ با استفاده از متغیرهای لپتونی می‌پردازیم. به این معنا که، مستقل از عناصر هادرونی تولید‌شده در رویداد، تنها علاقه‌مند به آنالیز جرم ناوردای متشکل از دو لپتون هستیم. یکی از این دو لپتون شامل میوئون سختی است که از واپاشی بوزون W ناشی می‌شود. دیگری تقاضا می‌شود از محصولات واپاشی هادرون نوع b، که ناشی از هادرونیزاسیون کوارک b است، به وجود بیاید. انتظار می‌رود عدم‌قطعیت اندازه‌گیری جرم کوارک تاپ با استفاده از متغیرهای لپتونی کم‌تر از مواردی باشد که از جت‌ها برای اندازه‌گیری جرم کوارک تاپ بهره‌ برده‌اند و در نتیجه، اندازه‌گیری دقیق‌تری را ارائه کند.
​​​​​​​
​​​​​​​