کسب‌و‌کار اجتماعی درون موسسات خیریه-چالش‌ها و راه‌حل‌ها

کسب‌و‌کار اجتماعی درون موسسات خیریه-چالش‌ها و راه‌حل‌ها

کسب‌و‌کار اجتماعی درون موسسات خیریه-چالش‌ها و راه‌حل‌ها

رویدادهای علمی-پژوهشی


تاریخ رویداد 23خرداد1399

درباره



کسب و کارهای اجتماعی، شکل نوینی از نهادها هستند که در عین اینکه دغدغه و هدف اصلی شان، کمک به حل یک مسئله اجتماعی است، اما ماهیت کسب و کاری دارند و از فروش خدمات و محصول کسب درآمد می‌کنند و از این جهت با سازمان‌های مردم‌نهاد مرسوم تفاوت دارند.

در سالیان اخیر، ایده ایجاد کسب و کارهای اجتماعی در دل موسسات خیریه، هم با نگاه توانمندسازی مددجویان و هم با نگاه تامین مالی کمکی برای خیریه‌ها، طرفداران زیادی پیدا کرده است. در کشورمان، تجارب موفق و ناموفق متعددی از اشکال مختلف پرداخت به کسب و کار اجتماعی در درون موسسات خیریه پدید آمده است. کسب و کارهای اجتماعی موفق، می‌توانند در پیشبرد اهداف موسسات حمایتی، بسیار کمک کننده باشند؛ اما از سوی دیگر، تجارب شکست خورده در این نهادها، می‌تواند به مددجویان و نیز موسسات خیریه، هزینه‌های روانی و اقتصادی قابل توجهی را تحمیل نماید.

دغدغه محوری این نشست، افزایش آگاهی و بینش مخاطبان خود در حوزه کسب و کار اجتماعی و به ویژه کسب و کارهای شکل گرفته در درون موسسات خیریه است. در این نشست با حضور نمایندگان چند نمونه شاخص از تجارب کسب و کارهای اجتماعی مرتبط با خیریه‌ها، سعی می کنیم ضمن معرفی تجارب این مجموعه ها در حوزه کسب و کار، با واکاوی نقاط قوت و فرصت‌های این شکل نوین از فعالیت اجتماعی، چالش‌های پیش روی آنها را نیز واکاوی کنیم و از رهگذر مباحث مطرح شده، به ارتقای بینش و دانش مخاطبان(که عمدتا از فعالین اجتماعی و فعالین موسسات خیریه و حمایتی هستند) یاری برسانیم.

ما در این نشست به دنبال پاسخ به این سوال‌ها هستیم:
•    کسب و کار اجتماعی چیست و در درون موسسات خیریه چه اشکال مختلفی به خود می‌تواند بگیرد؟
•    راه اندازی و اداره کسب و‌کار، درون موسسات خیریه، چه فرصت‌ها و مزیت‌هایی را پیش روی این نهادها قرار می‌دهد؟
•    چه چالش‌ها، مخاطرات و دشواری‌هایی پیش روی موسسات خیریه و حمایتی در هنگام راه اندازی و اداره کسب و کارهای اجتماعی وجود دارد؟
•    عوامل اثر گذار بر موفقیت و یا شکست موسسات خیریه در ایجاد کسب و کار اجتماعی چه بوده است؟

مخاطبان اصلی: موسسات خیریه و حمایتی مردم‌نهاد، فعالین اجتماعی، واحدهای مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها، نهادهای دولتی و حاکمیتی حمایتی (سازمان بهزیستی، کمیته امداد، بنیاد علوی، قرارگاه آبادانی و پیشرفت سپاه، آستان قدس رضوی و …)

همه شما دعوتید!

موسسات خیریه، تنها با نیت خوب نمی‌توانند در ایجاد و نگهداری کسب و کارهای اجتماعی موفق باشند. شما را دعوت می‌کنیم به نشستی با درس آموخته های شنیدنی سه موسسه نیکوکاری دارای تجربه قابل توجه در راه اندازی کسب و کار حمایتی برای مددجویان؛ تا در کنار هم، بیشتر یاد بگیریم از راه های ممکن برای بهتر کردن حال جامعه امروزمان.

 سخنرانان

۱-علیرضا آتشک (مدیر اجرایی موسسه نیکوکاری رعد الغدیر)

موسسه نیکوکاری رعد الغدیر، در کنار خدمات حمایتی که برای معلولین ارائه می‌کند، سالهاست که به طور جدی در حوزه اشتغال زایی معلولین نیز فعالیت می نماید. از مهمترین دستاوردهای این مجموعه می‌توان به ایجاد مراکز پاسخگویی تلفنی «پیام رعد» و نیز تولید پوشاک «رعد جامه» و نیز صنایع دستی اشاره کرد. رعد الغدیر، با نگاه تخصصی به حوزه اشتغال زایی معلولین و توان‌یابان، توانسته مدل خود را در بسیاری شهرهای کشور نیز تکثیر نماید.

۲-فرح جمالی (مدیر عامل موسسه خیریه استاد روزبه زنجان)

موسسه استاد روزبه یکی از موسسات خیریه نام آشنای غرب کشور است که در استان زنجان به ارائه خدمات حمایتی و توانمندسازی برای زنان و خانواده های آسیب پذیر می پردازد. خیاطی و منسوجات بافتنی ، بسته بندی مواد غذایی ، طبخ غذاهای گرم روزانه ، و صنایع دستی از جمله حیطه‌های تخصصی است که این موسسه برای اشتغال مددجویان خود که عمدتا زنان سرپرست خانواده هستند، راه اندازی کرده است.

۳-سعیده سادات حسینی (مسئول کمیته کارآفرینی جمعیت امداد دانشجویی‌مردمی امام علی-ع-)

جمعیت امام على (ع) نگاه ویژه اى به توانمندسازى زنان سرپرست خانوار دارد و در این راستا «خانه هاى اشتغال» را در محلات حاشیۀ کشور تأسیس کرده است. ماحصل این فعالیت، برندهای تخصصی چون سپیدخت، تیدا، سبزین دست، و فرشته است که به تولید محصولاتی چون کیسه های پارچه ای دوستدار محیط زیست، کیف، صنایع دستی، بافتنی، لوازم تزئینی و مواد غذایی خانگی می‌پردازند.

۴-مهدیه عباس زاده(پژوهشگر حوزه کسب و کار اجتماعی)

خانم عباس زاده، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد مهندسی صنایع از دانشگاه علم و صنعت هستند و در حال حاضر با مدرسه توسعه پایدار در حوزه پژوهش‌های مرتبط با  «کسب و کار اجتماعی» همکاری دارند. ایشان در ارائه شان، ضمن تبیین مفهوم «کسب و کار اجتماعی»، به ارتباط آن با موسسات خیریه و معرفی چالش های ویژه این موسسات در ایجاد مراکز اشتغال و کسب و کار خواهند پرداخت.

+در بخش پرسش و پاسخ این رویداد، آقای علی سلطان زاده (مدیرعامل موسسه رعد الغدیر)، و خانم زهرا رحیمی (مدیرعامل جمعیت امداد دانشجویی امام علی-ع-) نیز حضور خواهند داشت تا به غنای بیشتر بحث ها کمک کنند.