سیاست‌گذاری فضای مجازی باید تا حد امکان جهانی باشد

مهاجرت نامه (ویژه نوروز 1401)


گزارش سیاستی
آزمایشگاه داده و حکمرانی


ناشر : پیوست
سال نشر : 21 فروردین 1401


مقدمه

 

فناوری‌ روابط بین­‌المللی را هم دچار تغییر کرده­ است و دولت‌­ها در تلاش هستند تا بر فضای مجازی هم چیره شوند و روش حاکمیت خود را بر شهروندان فضای مجازی اعمال کنند. اما واقعیات پیش‌رو نشان می‌دهد از آن‌جا که فضای مجازی ماهیت مخصوص به خود را دارد هر نوع سیاست‌گذاری در فضای مجازی هم باید تا حد امکان جهانی باشد.

جنگ میان روسیه و اکراین در شرایطی ادامه پیدا کرده است که شاید برای اولین بار در جهان، اینترنت، فضای مجازی و فناوری­‌های ارتباطی در صف خط مقدم جنگ قرار گرفته‌اند. از تحریم‌­های ابَرپلتفرم‌­های رسانه اجتماعی(فیس‌بوک، تیک‌­تاک، یوتیوب و توئیتر) علیه حساب­‌های کاربری روسی گرفته، تا کمک‌­های زیرساختی اتحادیه اروپا به اکراین، دسترسی مردم اکراین به اینترنت ماهواره­‌ای یا حتی تحریم داخلی مثل: محدودسازی دسترسی کاربران روسی به برخی رسانه‌­های اجتماعی توسط دولت این کشور.

در این یادداشت مروری خواهیم کرد بر مقاله‌ای با عنوان «علیه حاکمیت در فضای مجازی» اثر میلتون مولر استاد برجسته دانشگاه فنی جورجیا و متخصص در حوزه حکمرانی اینترنت که در سال ۲۰۲۰نوشته شده است که از اصلی­‌ترین نظریات مرتبط در خصوص مفهوم حکمرانی(Governance) و حاکمیت(Sovereignty) نیز به شمار می‌رود.

مولر در این مقاله تلاش کرده است سرنوشت مفهوم حاکمیت سرزمینی را در مواجهه با چالش­‌های فضای مجازی مبتنی بر IPها و زیرساخت‌­های داده­‌محور تشریح کند و حداقل روی کاغذ دولت‌­ها را از صرافت بازتولید حاکمیت ملی-سرزمینی در عرصه اینترنت به‌ویژه در لایه زیرساخت، دسترسی و اتصال منصرف کند. بازخوانی نقطه نظرات این متفکر در پارادایم آمریکایی حکمرانی فضای مجازی که غالبا اصالت را بر فعالیت آزاد و بی­‌دردسر شرکت‌­های خصوصی قرار می­‌دهد، این بار در حاشیه وقایع جنگ روسیه و اکراین و به طور خاص سیاست‌­های اتخاذشده در همکاری نزدیک میان پلتفرم‌های بزرگ آمریکایی و سیاست‌­های اتحادیه اروپا، ابعاد چالش‌­برانگیزی از مفهوم حاکمیت مجازی به نمایش می­‌گذارد.

برای مطالعه ادامه گزارش، کلیک نمایید.