دکتر جهانگیری: مشکلات صنعت تنها با کمک دانشگاهها حل شدنی است
صبح روز دوشنبه 14مهرماه سال جاری جلسه هیئت امنای دانشگاه صنعتی شریف با حضور دکتر جهانگیری معاون اول رئیس جمهور، دکتر ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، دکتر علی لاریجانی عضو تشخیص مصلحت نظام، دکتر باقری، قائم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر فتوحی رئیس دانشگاه صنعتی شریف و اعضای هیئت امنای دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.
در ابتدای این جلسه دکتر فتوحی به ارائه گزارشی از عملکرد و فعالیتهای دانشگاه صنعتی شریف پرداخت. وی در صحبتهای خود به محتوای برنامهی راهبردی دانشگاه اشاره کرد و گفت: سرآمدی در آموزش و تأمین سرمایه انسانی جامعه، سرآمدی در علم و فناوری، سرآمدی در اثربخشی اجتماعی، ارتقای جایگاه دانشگاه به تراز بینالمللی، ارتقای توان مالی و ترویج اخلاق آکادمیک و فرهنگ ایرانی- اسلامی از جمله مضامین استراتژیکی است که در برنامه راهبردی دانشگاه صنعتی شریف به آنها توجه شده است.
رئیس دانشگاه در خصوص "سرآمدی در آموزش و تامین سرمایه انسانی جامعه" گفت: حفظ کمیت و ارتقای کیفیت دانشجویان ورودی، ارتقای کیفیت استخدام استادان جدید و بهبود نسبت دانشجو به استاد از جمله مواردی است که در این مضمون به آنها توجه شده است.
وی یادآور شد: همواره بهترین خروجیهای کنکور سراسری و برگزیدگان المپیادها، دانشگاه صنعتی شریف را برای ادامه تحصیل انتخاب میکنند.
دکتر فتوحی گفت: در حال حاضر 470 عضو هیئت علمی در دانشگاه صنعتی شریف در حال فعالیتاند و تلاش شده است تا بهترین اساتید استخدام و جذب این دانشگاه شوند. وی افزود: طی هفت سال گذشته (سال 1393 تا 1399) 124 عضو هیئت علمی در دانشگاه صنعتی شریف استخدام شدند که 61درصد از آنها فارغ التحصیلان بهترین دانشگاهای خارج از کشور، 31درصد آنها از دانشگاه صنعتی شریف و 8 درصد نیز از دیگر دانشگاههای کشور جذب شدهاند.
دکتر فتوحی به بیان توضیحاتی در خصوص تلاشهای دانشگاه در "سرآمدی در علم و فناوری" پرداخت. وی گفت: افزایش کیفیت دستاوردهای پژوهشی (مقالات کیفی، مشارکت در طرحهای بین المللی)، فراهم کردن بستر لازم برای تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی (مراکز نوآوری به عنوان آخرین اقدام در این زمینه و نیز ایجاد زیرساختهای متمرکز پژوهشی در آزمایشگاه مرکزی و مراکز تحقیقاتی) و تدوین مدل انتفاع دانشگاه از تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی از جمله مواردی است که در این راستا انجام شده است.
رئیس دانشگاه از افزایش فعالیتهای ارتباط با صنعت خبر داد و گفت: رتبه بین المللی این دانشگاه طی چند سال اخیر بر مبنای اعلام سیستمهای رتبه بندی معتبر جهانی رشد و ارتقا خوبی داشته است بطوریکه در سه سیستم رتبه بندی معتبر کیواس، تایمز و شانگهای همواره رتبه اول و یا دوم کشور بوده است. همچنین این دانشگاه توانسته است رتبه اول کشوری را در شاخص فعالیتهای ارتباط با صنعت به دست آورد. وی گفت: با کسب عناوین برتر در رتبه بندیهای بینالمللی و ارتقای همکاریهای بینالمللی موفق شدیم جایگاه دانشگاه در تراز بین المللی را ارتقا دهیم.
دکتر فتوحی در بخش دیگری از صحبتهایش گفت: در راستای "سرآمدی در اثربخشی اجتماعی" نیز فعالیتهای خوبی صورت گرفته و توانسته ایم با؛ مهارت افزایی و اشتغال دانشجویان و فارغالتحصیلان، افزایش تعداد شرکتهای زایشی دانشگاه، توسعه زیرساختهای نوآوری و ایجاد کسب و کارهای دانش بنیان، توسعه و بکارگیری فناوریهای نوین در تامین نیازهای اساسی کشور و توسعه و بکارگیری فناوریهای نوین در شرایط بحران(مثلا کرونا)، گامهای مفیدی برداریم.
دکتر فتوحی خاطرنشان کرد؛ توجه به فرهنگ به عنوان رکن سوم فعالیتهای اصلی دانشگاه در کنار آموزش و پژوهش سبب شده تا با توسعه و ارتقای فعالیتهای فرهنگی و فوق برنامه، طراحی و اجرای برنامههای فراگیر متنوع با هدف فراهم کردن مشارکت همگانی خانواده شریف (استادان، دانشجویان، کارکنان، مسئولین و مدیران دانشگاه و حتی فارغ التحصیلان و والدین دانشجویان) در امور فرهنگی، زیستبومی اخلاق محور، خرد گرا، آزاداندیش، منضبط و بانشاط در دانشگاه ایجاد گردد.
رئیس دانشگاه در ادامه گزارشی در خصوص توسعه فضای فیزیکی و امکانات کالبدی و مهمترین دستاوردهای دانشگاه در زمینه توسعه فضای فیزیکی (93 تا 99) ارائه کرد. دکتر فتوحی خاطر نشان کرد که سیاست دانشگاه در این دوره ابتدا اتمام پروژههای نیمه تمام و سپس شروع طرحهای ضروری بوده است. به همین دلیل تاکید دانشگاه به اتمام پروژه ساختمانهای دانشکده مکانیک و کلاس درس بود که امروز به بهره برداری رسید. مجموع زیربنای این دو پروژه 25400 متر مربع میباشد. دکتر فتوحی از معاونین اداری مالی و مسئولین تاسیسات و ساختمان دانشگاه به جهت تلاش بی وقفه در به پایان رساندن این دو پروژه تشکر کرد. همچنین تا پایان امسال مجتمع نوآوری و دانشکده مهندسی هوا و فضا و مجتمع خدمات فناوری شماره سه و مرکز نوآوری انرژی به مساحت تقریبی 20600 مترمربع به بهره برداری خواهد رسید. دکتر فتوحی به پروژه پارکینگ بزرگ دانشگاه به مساحت 36000 متر مربع و ظرفیت 1200 خودرو نیز که تا پایان امسال به بهره برداری خواهد رسید اشاره کرد. دکتر فتوحی همچنین تاکید کرد که دو سالن آمفی نئاتر نیز تا پایان امسال به بهره برداری خواهد رسید. وی به طرحهای توسعه دانشکده مهندسی عمران و ساختمان جدید دانشکده مهندسی علم و مواد نیز اشاره کرد که پیشرفت نسبتا کمی داشتهاند و اظهار امیدواری کرد که این دو پروژه بتواند با سرعت بیشتری پیش برود. علاوه بر این دکتر فتوحی به طرحهای توسعه دانشکده های مهندسی صنایع و برق نیز لازم است مصوبه آنها اخذ شود اشاره کرد.
دکتر فتوحی در ادامه خاطرنشان کرد؛ در ارتباط با راهبرد خوداتکایی مالی دانشگاه از راههایی چون ارتباط با صنعت، آموزشهای تخصصی، انتفاع از شرکتهای دانش بنیان Spin-off و هدایا و کمکهای خیرین گامهایی را برداشتهایم. همچنین تلاش شد تا از طریق بازمهندسی نظام حکمرانی دانشگاه (نظامهای برنامه ریزی، بودجه ریزی، پایش و ارزیابی عملکرد) در ارتقای زیرساختهای مدیریتی و نظام حکمرانی نیز تحولات ارزشمندی صورت پذیرد.
رئیس دانشگاه در پایان به تشریح چالشها و مشکلات دانشگاه صنعتی شریف پرداخت و گفت: کمبود شدید فضای خوابگاهی و حل نشدن مسئله ساختمان نهضت سواد آموزی، بهره برداری از ساختمان جدید آموزش و نگرانی از امنیت تردد دانشجویان در خیابان شهید صادقی، طرح افزایش مالیات بر قراردادهای پژوهشی و تاثیر آن بر کاهش حجم قراردادها، پاکسازی ضلع جنوبی و جنب سردر دانشگاه از تعمیرگاه و پنچرگیری و ... از جمله چالشهایی است که ما در دانشگاه صنعتی شریف با آن مواجه هستیم.
در ادامه این نشست معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر اینکه دانشگاهها میتوانند کانونی برای حل مشکلات صنعت کشور باشند، گفت: بخش صنعت امروز با مشکلات جدی مواجه است و این مشکلات جز از طریق ارتباط با دانشگاهها قابل حل نیست.
وی با اشاره به جایگاه نخست کشوری و هفدهم جهانی دانشگاه صنعتی شریف در بخش ارتباط با صنعت، اظهار داشت: جایگاه هفدهم دانشگاه صنعتی شریف در ارتباط با صنعت جایگاهی بسیار مهم است البته این دانشگاه از ظرفیتهای بسیار بیشتری برای افزایش ارتباط با بخش صنعت برخوردار است.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به شرایط خاص و خطیر پیش روی کشور، افزود: امروز از یک سو با بیماری کرونا و از سوی دیگر با مشکلات اقتصادی، تحریمهای ظالمانه و فشارهای متعدد روبرو هستیم و دانشگاهها میتوانند نقش تعیین کنندهای در این شرایط ایفا کرده و در عبور از تنگناها و چالشهای موجود به مردم و مسئولین کمک کنند.
وی با اشاره به جلسات متعدد دولت با تعدادی از دانشگاههای اصلی کشور از جمله دانشگاه صنعتی شریف طی سالهای اخیر، خاطر نشان کرد: در نتیجه ارتباط دولت با دانشگاهها، خوشههایی تشکیل شد و این خوشهها بر موضوعات و مسائل اصلی کشور تمرکز کردند و پیشنهاداتی را نیز در حوزههای مختلف نظیر اقتصاد کلان و افزایش سرمایههای اجتماعی به دولت ارائه دادند.
معاون اول رییس جمهور با یادآوری اینکه مطالعه و طراحی برنامه احیای دریاچه ارومیه نیز با محوریت دانشگاه صنعتی شریف دنبال شد، افزود: خوشبختانه دانشگاه صنعتی شریف اقدامات بسیار خوبی در حوزه احیای دریاچه ارومیه انجام داد و امروز دیگر دغدغههایی که در خصوص این دریاچه در سال 92 وجود داشت از بین رفته است.
وی تصریح کرد: انتظار ما این است که گفتگوهای دانشگاهها هم با دولت، هم با جامعه و هم با صنعت و اقتصاد استمرار داشته باشد و ظرفیت های علمی دانشگاهها در خدمت کشور قرار گیرد.
دکتر جهانگیری در ادامه با اشاره به اینکه امروز به دلیل شرایط کرونایی بخش زیادی از آموزش مدارس و دانشگاهها از طریق مجازی انجام می شود، گفت: البته ارتباط حضوری دانشجو با استاد بسیار تعیین کننده است و هرچه میزان این ارتباط حضوری کمتر شود ممکن است با تبعات منفی علمی همراه باشد. لازم است دانشگاه صنعتی شریف در این حوزه نیز چاره اندیشی کرده و راهکاری ارائه دهد.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به تفویض برخی اختیارات به هیات امنای دانشگاهها، تصریح کرد: خوشبختانه هیات امنای دانشگاه صنعتی شریف متشکل از شخصیتهای علمی و اجرایی کشور هستند که این افراد میتوانند پشتوانهای مناسب برای پیشبرد امور مالی و اداری این دانشگاه باشند.
وی با اشاره به شرایط سخت مالی و بودجه ای دولت، گفت: تنوع بخشی به منابع مالی دانشگاهها و به طور خاص دانشگاه صنعتی شریف از اهمیت ویژهای برخوردار است که خوشبختانه اتفاقات خوبی در دانشگاه صنعتی شریف در این حوزه رخ داده است.
دکتر جهانگیری با اشاره به اینکه بانی ساخت برخی دانشگاههای کشور افراد خیر علاقهمند به توسعه علم و دانش بودهاند، افزود: مجموعهای از خیرین و افراد دارای توانایی مالی در کشور علاقهمند هستند که منابع مالی خود را در امور علمی هزینه کنند که لازم است فراخوانی برای این گونه افراد تدوین شود تا بتوانیم از توانایی مالی آنها در توسعه دانشگاهها بهره مند شویم.
معاون اول رئیس جمهور همچنین با تاکید بر ضرورت توجه به نیازها و دغدغههای اساتید دانشگاه ها، گفت: دولت برای سال جاری تغییرات نسبتاً خوبی در افزایش حقوق اساتید ایجاد کرد که نسبتاً اصلاح مناسبی بود اما متاسفانه به دلیل شرایط سخت اقتصادی و افزایش تورم، اساتید همچنان با دغدغههای مالی روبرو هستند.
وی در ادامه به شرکتهای دانش بنیان نیز اشاره و خاطر نشان کرد: بررسیها نشان میدهد مجموعهای از شرکتهای دانش بنیان که پشتوانه آنها اساتید و دانشجویان دانشگاهها نظیر دانشگاه صنعتی شریف بودهاند، توانستهاند بیش از سایرین نقش ایفا کنند.
وی با اشاره به یکی از دغدغههای موجود مبنی بر افزایش مالیات بر قراردادهای پژوهشی اساتید و دانشگاهها، خاطر نشان کرد: این موضوع هنوز در کمیسیون دولت در دست بررسی است که از آنها خواستهایم نسبت به افزایش مالیات تجدیدنظر شود و قطعاً میزان مالیات از آنچه تاکنون بوده بیشتر نخواهد شد تا برنامههای پژوهشی و علمی بدون دغدغه دنبال شود.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور نیز در این جلسه گزارشی از فعالیت شرکتهای دانش بنیان زیرمجموعه دانشگاه صنعتی شریف ارائه کرد و گفت: در حال حاضر بیش از 500 شرکت دانش بنیان زیرمجموعه این دانشگاه فعالیت دارند.
دکتر ستاری همچنین بر ضرورت توجه ویژه به دانشگاههای برتر تاکید کرد و افزود: باید دانشگاههای اصلی و برتر کشور در بودجه بصورت خاص دیده شوند و بیش از سایرین مورد توجه قرار گیرند.
دکتر علی لاریجانی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در این جلسه بر ضرورت توجه هر چه بیشتر به نیروی انسانی دانشگاهها و اساتید تاکید کرد و خواستار ارائه برنامههای پژوهشی و تحقیقاتی از سوی دستگاههای اجرایی به اساتید دانشگاهها شد.
ارسال به دوستان |
نام شما: |
ایمیل شما: |
نام دوست شما: |
ایمیل دوست شما: |
|